Politieke partijen trappen campagne af met verkiezingsspandoeken

2 februari 2022

Bij de kruising Bedumerweg/Mr. Van Roijenstraat in Onderdendam is vandaag het eerste spandoek voor de gemeenteraadsverkiezingen onthuld door de deelnemende partijen aan de verkiezingen.

Bij de kruising Bedumerweg/Mr. Van Roijenstraat in Onderdendam is vandaag het eerste spandoek voor de gemeenteraadsverkiezingen onthuld door de deelnemende partijen aan de verkiezingen. Alle posters van de partijen zijn zichtbaar op het gemeentelijke publicatiespandoek. Hiermee trapt Het Hogeland officieel de campagne af voor de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal worden er 25 doeken in de gemeente geplaatst. De medewerkers van Beheer & Onderhoud gaan de komende dagen op pad om alle spandoeken te plaatsen.

‘Het Hogeland kiest’

Voor de gemeente Het Hogeland zijn dit de eerste gemeenteraadsverkiezingen na de gemeentelijke herindeling. Met de slogan ‘Het Hogeland kiest’ wil de gemeente inwoners attenderen op de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Doel van de campagne is dat de inwoner weet dat er iets te kiezen valt en wat er te kiezen valt. Burgemeester Henk Jan Bolding: “Het is natuurlijk aan de politieke partijen om campagne te voeren. De gemeente, en dan vooral de griffie, heeft hierin ‘slechts’ een coördinerende rol.”

Professioneel en duurzaam

De campagne start met een nieuwtje. Tijdens de laatste (Tweede Kamer-) verkiezingen werden nog posters geplakt op borden van de vier voormalige gemeenten. Nu is gekozen voor bedrukte doeken die in frames worden gespannen. “Veel borden waren aan vervanging toe. Ook benadrukten de vier verschillende soorten borden juist de vier vorige gemeenten. Dat is nu anders. Alle verkiezingsspandoeken zien er op alle plaatsen precies hetzelfde uit en vormen één geheel”, aldus Bolding.

Het Hogeland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo zijn de spandoeken gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal en zijn ze wind- en waterbestendig. Bolding: “Na de verkiezingen worden de spandoeken verwijderd en kunnen ze worden hergebruikt. We roepen onze inwoners op ideeën aan te dragen voor het hergebruik van de doeken.” Bovendien worden de 25 frames na afloop opgeslagen en ingezet voor volgende verkiezingen. Of het nu gaat om gemeenteraads-, waterschaps-, of Tweede kamer verkiezingen; de frames kunnen tientallen jaren worden gebruikt.

Over de gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden dit jaar plaats op 14, 15 en 16 maart. De eerste twee dagen is er een mogelijkheid tot vervroegd stemmen. Hiervoor zijn vier locaties in de gemeente Het Hogeland aangewezen. Op 16 maart kunnen kan in één van de 43 stemlokalen in de gemeente worden gestemd.

Op vrijdag 4 februari beslist het centraal stembureau over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten en de lijstnummering. Dit gebeurt in een openbare zitting in de raadszaal van het gemeentehuis in Uithuizen. De uitkomst wordt bekendgemaakt via de website hethogeland.nl/verkiezingen.

Verkiezingsspandoeken Het Hogeland